Pécsi Tudományegyetem

Rektori Kabinet
Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság

 

Feladatok, tevékenységek

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Diplomás Pályakövető Rendszer

A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) egy országos kutatási projekt, melyhez kapcsolódóan 2010 tavaszán a PTE is elindította végzettjeinek (akik a megkérdezést megelőző egy illetve három évvel korábban szereztek diplomát vagy legalább abszolutóriumot), és az adott félévben aktív jogviszonnyal rendelkező hallgatóinak online megkeresését.

A pályakövetési vizsgálat két fő területre fókuszál:

  • A hallgatói motivációs vizsgálattal megismerhetjük a hallgatók munkaerő-piaci, továbbtanulási motivációit, képzéssel szembeni elvárásait, munkaerő-piaci várakozásait, képzési és elhelyezkedési stratégiáit, továbbá előkészíthetjük a későbbi pályakövetéses vizsgálatokat.
  • végzett hallgatók megkérdezésével szeretnénk megismerni munkaerő-piaci helyzetüket, munkavállalói tapasztalataikat, munkaerő-piaci elhelyezkedési stratégiájukat, értékelésüket a képzéseinkre és intézményi szolgáltatásainkra vonatkozóan, továbbá szeretnénk feltérképezni a már diplomával rendelkezők továbbképzési motivációit.

 

DPR kutatások, tanulmányok »

Hogyan tovább? Hallgatói információk »

Linkek »

 

 

Munkaerő-piaci munkacsoport

A Pécsi Tudományegyetem 2010. óta évente végez pályakövetési vizsgálatokat a végzett hallgatók körében. Egyetemünk szükségesnek tartja a vállalati partnerek megkérdezését is, így a munkaerő-piaci kutatások elindítását, melyek segítségével információt nyerhetünk többek között a diplomák értékéről, a hallgatók felkészültségéről, a munkaerőpiac elvárásairól, a képzések gyakorlatorientáltságáról.

 

Az Intézményi szolgáltatások fejlesztése a Pécsi Tudományegyetem c. pályázatban egyetemünk vállalta a munkaerő-piaci kutatócsoport létrehozását, melynek tevékenysége által megismerhetjük a regionális-térségi munkaerő-piaci előrejelzéseket, preferenciákat, igényeket, és segítségével tájékoztatást tudunk nyújtani az intézmények és az egyének számára a gyorsan változó munkaerő-piaci igényekről, követelményekről.

A munkaerő-piaci szereplők megkérdezése alapján kapott eredményeket, elemzéseket, tanulmányok formájában hozzuk nyilvánosságra. A vizsgálat eredményei alapján tanulmányi, tantervi kérdésekre, illetve szolgáltatásokra vonatkozó intézkedési terveket készítünk.

A felsőoktatási intézményi bázisra épülő szakterületi munkaerő-piaci munkacsoport a következő fő feladatokat látja el:

  • munkaerő-piaci modell és módszertan kidolgozása,
  • piaci környezet vizsgálata, prognóziskészítés,
  • intézményi kereslet-kínálati elemzés,
  • online kérdőíves vizsgálat a PTE oktatói körében,
  • mélyinterjúk készítése a munkáltatók, vállalkozók és szervezetek képviselőivel, akik a PTE végzettjeit foglalkoztatják, illetve jól ismerik a régió munkaerőpiacát,
  • rendszeres pályakövetési eredmények becsatornázása az intézmény képzési és szolgáltatási portfóliójának kialakításába.

 

PTE-s munkaerő-piaci tükör »

Munkaerő-piaci tudástár »

Oktatói megkérdezés » 

 

 

Egyéb kutatások